Honing kopen

Bij de Zoem-In – onze educatieve bijenstand in Bonheiden – leer je over het leven van bijen: hoe leeft een kolonie, hoe maken bijen honing, hoe help je ze overleven …? Als bijen het naar hun zin hebben, kun je honing oogsten. Dat doen we ook in onze Zoem-In. Onze honing smaakt anders en heeft een andere textuur dan honing uit de winkel. Logisch, want de samenstelling van commerciële honing en ambachtelijke honing verschilt. Hoe kan dat?honing

Om te beginnen hebben Zoem-In-honing en fabriekshoning een andere herkomst. Onze honing is zuiver inlands en je koopt dus een stukje natuur van bij ons. Honing uit de winkel is vaak een mengeling van Europese en goedkope niet-Europese honing. Je weet niet hoeveel procent er uit het verre Zuid-Amerika of China komt (waar minder strenge kwaliteitsregels gelden). Vaak kun je je zelfs afvragen of er wel inlandse honing in fabriekshoning terug te vinden is.

Is dat belangrijk? Jazeker, honing heeft een heilzame werking op bepaalde aandoeningen van de luchtwegen. Dan moet honing wel pollen bevatten van lokale planten. Eet je honing uit eigen streek, dan raakt je lichaam lokale stuifmeelkorrels gewoon en verminderen allergieklachten. Honing van elders heeft dit effect niet, want hij bevat stuifmeel van andere planten. Honing heeft ook een antibacteriële werking en helpt bij allerlei kwaaltjes. Veel middeltjes en zalfjes bevatten niet voor niets honing.

honing pottenVoorts wordt fabriekshoning machinaal geoogst, verhit, van bepaalde moleculen ontdaan en verwerkt. Fabrikanten hopen zo de perfecte honing te creëren, maar dat doen bijen al miljoenen jaren beter. Bij een goede plaatselijke imker wordt de honing ambachtelijk geoogst en ondergaat hij alleen een rijpingsproces. Deze rauwe honing bevat natuurlijke enzymen, antioxidanten, vitamines, mineralen en sporenelementen … Kortom, honing zoals honing hoort te zijn. Elke honing smaakt, geurt en kleurt ook anders, afhankelijk van de bloemennectar die bijen ter plaatse oogsten. Je vindt dus zeker een potje naar jouw zin!

In onze Zoem-In koop je 100% kwaliteitshoning. Daar zorgen onze enthousiaste medewerkers voor. Kom eens langs op een demonstratie, dan zie je het zelf. De eersteklas honing uit onze Zoem-In is te koop tijdens al onze activiteiten in de Zoem-In, de Krankhoeve (zie kalender), op de jaarmarkt in Bonheiden en Rijmenam en ook op lokale markten zoals de Plantenbeurs in Grasheide. Neem een potje mee naar huis en proef miljoenen jaren vakmanschap van onze bijen!

Smakelijk!

Lukt het je niet om langs te komen in de Zoem-In, maar wil je wel graag lokale honing van één van onze leden kopen? Gebruik dan ons contactformulier of ga langs bij één van onze imkers.