Sinds zowat maart plaatsten we selectieve vallen om de koninginnen van de Aziatische hoornaars af te vangen.

We zijn stilaan in een volgende fase aanbeland : de koninginnen die het haalden hebben intussen een nestje opgebouwd en de eerste werksters zijn de foerageertaken van de koninginnen aan het overnemen. De kans dat je nu nog een koningin vangt wordt kleiner en kleiner met de dag. De werksters zijn in het begin nog wat klein uitgevallen en die zijn doorgaans nog niet sterk genoeg om de bijen uit de lucht te gaan plukken. In hun jacht op eiwitten, zullen ze zich in deze periode eerder richten op de kleinere insecten. 

De volgende generatie werksters zal wel al sterker zijn. Die zullen we vermoedelijk vanaf begin augustus zien opdagen aan de bijenkasten.

Het wordt dus stilaan tijd om de wiekpotten boven te halen en deze in de buurt van de bijenkasten op te stellen. Eens je daarop Aziatische hoornaars ziet opduiken, begint de zoektocht naar de nesten.

Een tip die we van onze penningmeester kregen, willen we jullie zeker niet onthouden :

Als je echt geen tijd vindt om de nesten te gaan opsporen of om iets in elkaar te knutselen om je bijenkasten te beschermen (en/of je wil niet echt het grote geld uitgeven aan in de handel beschikbare 'oplossingen'), dan is het een idee om de Aziatische hoornaars te gaan 'voederen'. Het idee bestaat eruit dat de hoornaars die op zoek gaan naar proteïnen, niet zo veel zin hebben om daarvoor een periode voor een bijenkast te gaan hangen. Ze gaan liever naar een kant en klaar buffet. Als je ze dus proteïnen aanbiedt op een schoteltje, dan laten ze je bijen meer gerust. Zo kan je bv een klein stukje vis (van de goedkoopste diepgevrozen vis uit de supermarkt) aanbieden in een val waarvan je het deksel open laat staan. Als je de hoornaars ziet neerstrijken op de vis om ervan te snoepen, kan je de val dichtdoen. De hoornaars zullen dan de toegang tot de val vinden en zo heb je toch een paar hoornaars minder die je kostbare bijen oppeuzelen. 

Het lijkt ons een interessant idee om de periodes te overbruggen dat je geen tijd vindt om nesten te gaan opsporen. Een nest vinden en laten vernietigen is natuurlijk nog altijd veel beter. Dat geeft pas echt verlichting voor je bijen.

Sorry, this website uses features that your browser doesnвЂt support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and youвЂll be all set.