Imker verwijdert bijenkorf op verkeerslicht: “Nog nooit meegemaakt”

Toen de Bonheidense imkersvereniging maandag een oproep kreeg van de gemeentelijke milieudienst, fronsten ze de wenkbrauwen. Aan kleuterschool Gekko bleek een bijenkorf het de leerlingen knap lastig te maken. Toch was de bijenpopulatie niet actief in de school, wel op de verkeerslichten in Dorp.

Imker Louis De Neef aan het werk aan Gekko. 

Imker Louis De Neef was snel bij de pinken en kreeg assistentie van directeur Dirk Goyvaerts. “Ik geef toe, dit maakte ik nog nooit mee”, zegt De Neef. “Ook al is het hoogseizoen voor de diertjes, zijn ze meestal te vinden in bossen en bomen. Een dergelijk nest, en dan nog op een verkeerslicht, zag ik nog nooit. Ook mijn collega imkers waren onder de indruk.”

Louis kroop maandagmiddag met de hulp van directeur Goyvaerts op de ladder en probeerde op zes meter hoogte het nest te verwijderen, zonder succes. “Momenteel is het hoogseizoen, door het mooie weer keren de dieren pas laat op de avond weer naar het nest. Eigenlijk was ik te vroeg.”

Een imker op een ladder? “Ik geef toe dat ik er niet helemaal gerust in was, het zijn per slot van rekening dieren die graag steken, terwijl ik me meters boven de begane grond bevond.”

De bijenpopulatie op het verkeerslicht.

 

Gestoken

Ook al is Louis een ervaren imker, hij beheert ook de bijenpopulatie aan groentemuseum ’t Grom in Sint-Katelijne-Waver, werd hij verschillende keren gestoken. “Dat zijn uiteraard de risico’s van het vak. Ik werd gestoken op handen en armen, maar dat deert me niet. Eén bij heb ik tot de orde moeten roepen toen ik voelde dat het diertje me op een gevoelige plaats wilde steken”, proest hij uit.

Maandagavond omstreeks 22 uur keerde hij terug naar Bonheiden om het nest van het verkeerslicht te halen en slaagde deze keer in zijn opzet: “’s Avonds zijn de dieren rustiger, toch kon ik de koningin niet vinden.”

 

Maandagavond werd de bijenkorf uiteindelijk verwijderd.

 

Geen bescherming

Opmerkelijk: Louis droeg geen beschermingskledij zoals een pak of een masker. “Ach, we zijn dit natuurlijk gewoon, maar vooral, ik wilde de kleuters van Gekko niet afschrikken. Een bij is een nuttig dier, het zou dus ongepast zijn om in beschermingskledij de ladder op te kruipen.”

Maandagavond omstreeks 22 uur werd de ‘leeuw’ getemd. “De bijen waren bijna allemaal in de korf. Een honderdtal zat nog buiten, maar met een beetje regen en met de spuitbus gingen ook deze gezwind binnen. De korf werd met een luchtdoorlatende doek afgedekt, waardoor ze in de wagen konden worden getransporteerd naar hun nieuwe thuis, de bijenhal op ’t Grom in Sint-Katelijne-Waver. De bijen zitten nog steeds in de korf, maar zullen later naar een bijenkast verhuizen”, besluit Louis.

Bron: Gazet van Antwerpen - 08.06.21

Auteur:  Erik Van Eycken

Sorry, this website uses features that your browser doesnвЂt support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and youвЂll be all set.