(function(c,l,a,r,i,t,y){ c[a]=c[a]||function(){(c[a].q=c[a].q||[]).push(arguments)}; t=l.createElement(r);t.async=1;t.src='//www.clarity.ms/tag/'+i+'?ref=joomla'; y=l.getElementsByTagName(r)[0];y.parentNode.insertBefore(t,y); })(window, document, 'clarity', 'script', 'k06u5vw6zl'); Recepten - stuifmeelvervanger

De bijen halen de eiwitten die ze nodig hebben uit het stuifmeel dat ze verzamelen, maar wat als er een periode is met heel weinig stuifmeel in de buurt van je kasten? Hieronder volgt een recept voor een vervanger van stuifmeel die je als een pasta kan voeren. 

Eigenlijk hebben we nog geen produkt ontdekt dat als echte stuifmeelvervanger kan dienen. Het onderstaande recept kan je bijen wel ondersteunen in periodes dat er weinig stuifmeel te vinden is om hun eiwitreserves op peil te houden.

Je kan de pasta die je verkrijgt voeren door hem op de toplatten aan te brengen. Wat ook kan is een dekseltje van een pot (vb zo'n metalen deksel van een augurkenpot) vullen met de pasta en dit op het voedergat leggen zodat de bijen erbij kunnen. Studies hebben uitgewezen dat de afstand tussen broed en pasta best niet groter is dan 7 cm. Als je dus al met een honingzolder zit, kan je de pasta best op de toplatten van de broedbak aanbrengen.

Je kan het ganse jaar door een dekseltje met stuifmeelvervanger aanbieden. Als je ziet dat het produkt geconsumeerd wordt door de bijen, kan je dan wat extra maken en aanbieden op de toplatten.

 

 

Benodigdheden :

3 delen (300gr) soja-bloem

2 delen (200gr) biergist

10gr spirulina

2 eetlepels olijfolie (of een andere natuurlijke olie)

100ml appelazijn

wat suikersiroop of honing (daar kan je wat mee spelen zodat je een kneedbare massa krijgt)

5 gr zout

 

Spirulina is rijk aan vitaminen, essentiële aminozuren, omega 3-vetzuren, essentiële vetzuren, allerlei mineralen en eiwitten. Het eiwitgehalte is ongeveer 60–70%, en bevat alle essentiële aminozuren. Het heeft antioxidatieve eigenschappen en het heeft een versterkende werking op het immuunsysteem.

 

Om de pasta te maken, breng je gewoon al de bovenstaande ingrediënten tegelijk aan in een pot en begin je te kneden, zoals je dat met brooddeeg zou doen.

Een tip van Erik : zorg dat je produkten van goede kwaliteit zijn. Kies dus best voor een goede bio-winkel om ze aan te schaffen. 

 

Als je wat pasta overhebt, kan je deze enkele dagen bewaren in de koelkast. Hij moet wel op kamertemperatuur zijn als je hem aanbiedt aan de bijen. Doe je dat niet, dan riskeer je ze een koudeshock te geven en dat kan helemaal niet de bedoeling zijn.

De ervaring leert dat de meeste volkjes deze pasta vlot opnemen en ook stockeren in de raten, zoals ze dat met hun stuifmeel doen.

Er zijn ook wel volkjes die er helemaal niet moeten van weten. Op het internet vind je ook nog wel andere recepten. Je kan dan eens zo'n alternatief proberen.

Met dank aan Erik Goris voor het aanleveren van het bovenstaande recept

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.

Wij gebruiken cookies

Sommige cookies zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl andere cookies ons helpen om de site en de gebruikerservaring te verbeteren. U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Als u cookies weigert, zijn mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar. Meer info in ons privacybeleid.