In de lente- en zomerperiodes geeft het inbrengen van oxaalzuur in bedruppelingsvorm in een bijenvolk een goede werking tegen de varroamijt.
Het bedruppelen van oxaalzuur heeft het nadeel dat het systeem van de bijen erdoor onder een zekere druk wordt gezet. Je past deze methode dan ook best maar één keer per bijengeneratie toe (dus maximaal één keer per maand). Velen vinden ook dat je dit systeem beter vermijdt in de winterperiode om de winterbijen niet teveel te belasten.
De benodigde ingrediënten
- 1 liter gedemineraliseerd water
- 1,3 kg kristalsuiker
- 73.5 gr oxaalzuur
- 10 ml ethylalcohol (!! geen methylalcohol !!)
Het recept
Breng het water aan de kook en zet het vuur dan af. Voeg de kristalsuiker toe aan het water en roer dit goed door totdat de suiker is opgelost. Laat de vloeistof afkoelen tot op kamertemperatuur en los daarin het oxaalzuur op. Als het oxaalzuur is opgelost, voeg je de ethylalcohol toe.
Deze oplossing kan je bewaren in de koelkast (bv in een gerecycleerde pet-fles).
Het gebruik
Toevoegen van de oxaalzuuroplossing gebeurt het gemakkelijkste met een pipetfles. Door een geleidelijke druk uit te oefenen op de buitenwand van de fles, wordt de oplossing door de pipet gecontroleerd naar buiten geduwd.
Ga snel over de verschillende 'straten' van je volk terwijl de oplossing uit de pipet loopt.
Gebruik, naargelang de sterkte van je volk 10 à 20 ml oplossing.
Het verwachte resultaat
De bijen gaan het zoete goedje van zich en van elkaar aflikken waardoor het wordt opgenomen in hun lichaam. De mijten voeden zich met de vetreserve van de bijen en krijgen op die manier het oxaalzuur binnen. De dag na de behandeling zullen de eerste mijten vallen en dat gedurende ongeveer drie dagen.
In principe kan je deze behandeling 4 keer in het seizoen uitvoeren (tussen maart/april en juli)