Stel dat je ergens een gevestigd bijenvolk kan aanschaffen, maar de maat van de raampjes komt niet overeen met je eigen kastmaat. Dan kan je dus de raampjes niet gewoon overhangen. Als de verkoper ermee akkoord gaat dat je zijn kast een paar weken bij jou houdt, is het werken met een conversieplaat een mogelijke oplossing voor je probleem.

Voor het gemak van het lezen van dit artikel, gaan we de termen donorkast en ontvangerskast gebruiken. De donorkast is de kast die het volk bevat en waarvan de raammaat niet overeenstemt met jouw kast. De ontvangerskast is je eigen kast waar je het volk naartoe wil overzetten.

Het principe en de uitwerking van deze oplossing zijn zeer eenvoudig. Je begint met het opmeten van de donorkast en ontvangerskast. Zet beide kasten naast elkaar en meet de breedte en de lengte van de kasten op. Neem de grootste breedtemaat en de grootste lengtemaat en tel daar 5 cm bij op (die 5 extra cm maken dat je wat speling creëert waardoor je alles makkelijker kan manipuleren).

Nu neem je een houten plaat (bv een OSB of multiplex) en je zaagt daar een rechthoek uit met de zojuist bekomen maten. 

Neem nu de kleinste van de twee kasten en plaats deze zo centraal mogelijk op deze houten plaat. Teken de buitenste randen van deze kast af op de plaat. Vervolgens neem je de meetlat erbij en ga je vanaf elke van de vier getekende lijnen een nieuwe lijn trekken die 5 cm meer naar het midden van de rechthoek ligt. Je krijgt zo een nieuwe rechthoek die aan de twee kanten 10 cm kleiner is dan de eerste. Deze middenste rechthoek ga je nu verwijderen uit de plaat (je kan een gat voorboren in die rechthoek en dan met de wipzaag de vorm eruit zagen).

Het resultaat is iets in dit genre: (hier waren donorkast en ontvangerskast even lang)

de conversieplaat

Het is nu het best om de randen van de uitgezaagde vorm even af te schuren, zodat er geen splinters meer aanzitten. Een goed idee is om de plaat even te schilderen. Dan gaat ze veel langer meegaan ( zeker als je ze denkt meerdere keren nodig te hebben of als ze blootgesteld wordt aan regen en wind is dat een aanrader).

Eh voilà, meer is het niet.

Plaats nu je donorkast onderaan, leg de conversieplaat erop en leg een krantenpapier over de opening. Prik met een mes een paar keer in de krant zodat de bijen de krant makkelijker kunnen wegknagen. Plaats nu de ontvangerskast bovenop de conversieplaat. 

ontvangerskast kleiner dan donorkastontvangerskast kleiner dan donorkast          ontvangerskast groter dan donorkastontvangerskast groter dan donorkast

Als je de opening niet maakt in het midden van de conversieplaat, kan je iets voorhebben als op de foto rechts. Deze opstelling is toch ten allen tijde te vermijden. Bij de minste stoot tegen de bovenste kast, zou deze wel eens naar beneden kunnen vallen. Je zou dat kunnen oplossen met een extra steun, maar gewoon het gat in het midden van de conversieplaat maken lost al veel potentiële problemen op.

Na een paar dagen zal de koningin zich begeven in je ontvangerskast. Indien dat niet gebeurt, kan je de koningin opzoeken en deze zelf in de ontvangerskast plaatsen. Leg dan een koninginnenrooster onder je ontvangerskast. De koningin zal dan beginnen leggen in je ontvangerskast en na drie weken is alle broed uitgekomen in de donorkast, waarna je deze kan verwijderen. Je schudt de bijen die in je donorkast zitten dan af in je ontvangerskast en je bent klaar.

 bron : https://drive.google.com/file/d/1mKrSXgmUj_ypp84oNtBM38y1WiQrYnqd/view

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.