In een blogbericht van Ben Som de Cerff zag ik een item passeren over queen banking. Artificiële intelligentie vertaalt dit naar 'koninklijke bank' of 'bank van de koningin. Nu weten we terug waarom die A voor de I blijft staan :). Laten we het dus maar doen zonder vertaling en de Engelse term blijven gebruiken.
Als je net een koninginnenteelt hebt uitgevoerd, kan je je in drie mogelijke scenario's bevinden:
- ofwel heb je exact het aantal koninginnen kunnen telen dat je voor ogen had
- ofwel heb je te weinig koninginnen kunnen telen
- ofwel heb je te veel koninginnen kunnen telen
In het eerste geval ziet de wereld er mooi uit. Je ego groeit een paar centimeter en je denkt dat je de bijtjes weer wat beter hebt leren begrijpen :D.
In het tweede geval bestaat de oplossing eruit een nieuwe, bijkomende, eventueel beperkte, teelt op te starten. Als je gewerkt hebt met een moerloos volk om je koninginnen te telen, dan kan dit volk zonder probleem nog wel een tweede ronde mee gaan.
In dit artikel bespreken we de derde (luxe-)situatie.
Je zit hier dus eigenlijk even in een situatie waarin je moet gaan beslissen wat je gaat doen met je overschot aan koninginnen. Je denkt er misschien aan om de volgende dag even naar de imkerwinkel te rijden en een nieuwe kast bij te kopen, of je verzamelt wat stukken afvalhout en maakt er een klein bevruchtingskastje van, misschien wil je die koninginnen wel wegschenken aan andere imkers. In elk van deze gevallen ga je de koninginnen tijdelijk (al was het maar een dag) ergens moeten onderbrengen waar ze met zekerheid goed verzorgd zullen worden.
Wat je sowieso moet doen is de koninginnen onderbrengen in een eigen, afgesloten, kooitje met wat deeg erin. Ben Som de Cerff sluit een vijftal werksters mee op in het kooitje om de koningin te verzorgen. De professionele koninginnentelers doen dat niet. Zij zien geen meerwaarde voor deze werksters en zien enkel mogelijke conflicten met de werksters in het ontvangende volk.
Eens je koninginnen in een kooitje zitten, ga je nu kiezen in welk volk je de kooitjes tijdelijk zal onderbrengen.
Heb je een moerloos volk, waarin geen doppen staan, (bijvoorbeeld het volk waarmee je de koninginnen teelde), dan heb je al een streepje voor. Je kan twee ramen wegnemen uit dat volk en de kooitjes ophangen in de vrijgekomen plaats (liefst in het midden van het volk). Een andere methode kan zijn van een koninginnenrooster te leggen boven op het volk en de kooitjes met de koninginnen daarop te leggen. Je plaatst dan een leeg hoogsel rond de kooitjes, en sluit alles af met de voederplank en dak.
Wees je er wel bewust van dat er jonge bijen in het volk moeten zitten om de koninginnen optimaal te verzorgen. Denk je dat je de koninginnen voor iets langere tijd moet 'banken', hang dan een paar ramen met ouder gesloten broed in het volk zodat er snel jonge werksters geboren zullen worden.
Heb je geen moerloos volk bij de hand, dan ga je het dus moeten doen met een moergoed volk. Hier zal je dan sowieso een koninginnenrooster moeten leggen op het volk en de kooitjes erboven aanbieden. Je kan in dit geval wel een beetje meer stress zien bij de jonge koninginnen en je kan er ook wel een moertje door verliezen, maar over het algemeen lukt dit systeem toch ook wel goed.
De werksters in een moerloos volk staan meer open voor het verzorgen van meerdere koninginnen. Je kan ze op het einde van de rit natuurlijk bedanken voor hun bewezen diensten door ze één van de moertjes te geven.
We geven hier voor de zekerheid toch nog mee dat je de koninginnen niet te lang moet gaan banken. Ze zijn immers nog niet bevrucht. Probeer ze toch binnen de 14 dagen ergens een eigen volkje te geven zodat ze op bruidsvlucht kunnen gaan.