De winterperiode is het ideale moment om je materiaal eens goed onder handen te nemen.

De covid-periode heeft ons geleerd dat een goede persoonlijke hygiëne zeer belangrijk is om virussen en ongewenste bacteriën buiten te houden. Dat geldt natuurlijk ook voor onze bijenkasten.

Het is dan ook geen overbodige luxe om je materiaal proper te houden.

Bij een kleine vervuiling

Neem een emmer en vul deze met warm water. Voeg hierin een niet-agressieve detergent toe.

Was je materiaal met dit water en spoel goed na. 

Laat je materiaal goed drogen vooraleer je het gebruikt bij je bijen.

Je kan ook javelwater gebruiken. Zorg er dan wel voor dat de gebruikte concentratie niet te hoog is. 

Bij een 'normale' vervuiling

Schraap met je kastbeitel of plamuurmes eerst de wanden van je hoogsel/bodem/deksel goed af. 

'Schilder' vervolgens je materiaal met methanol of methylalcohol. Dit produkt zal je materiaal ontvetten en ook een deel van de resterende propolis oplossen. Het werkt bijkomend ontsmettend.

Als je propolisbeits hebt, kan je ook deze beits gebruiken in plaats van de methanol.

Bij een grote vervuiling

Als je houten materiaal in elkaar gezet is zonder gebruik te maken van lijm, kan je het reinigen in een loogbad. Gebruik hiervoor 100 gr NaOH of KOH per liter water en breng dit aan de kook. 

Let wel op. Dit goedje is niet onschadelijk. Draag dikke rubberen handschoenen en een beschermingsbril als je met loog aan het werken bent. 

Na drie minuten kan je het materiaal uit het loogbad halen en het grondig naspoelen. Laat alles goed drogen vooraleer je het teruggeeft aan de bijen.

Als je houten materiaal in elkaar gezet is met lijm, dan kan je het loogbad best vermijden. Je riskeert immers dat de lijm zal oplossen in het bad.

Beter is dan van je materiaal eerst goed af te schrapen met de kastbeitel en dit vervolgens met een vlam 'af te branden'.

Neem hiervoor  bv een bunzenbrander of een onkruidverdelger die op basis van een vlam werkt. Stel het apparaat in op een brede vlam en ga rustig over het materiaal heen zodat dit niet de kans heeft om zwart te blakeren, maar er toch lang genoeg op elke plaats wordt gebleven om de aanwezige was/propolisrestanten te doen wegsmelten.

Ga nog eens met een doek over het materiaal.

Je kan het materiaal nu verven met methylalcohol of met propolisbeits.

 

Opmerking bij het gebruik van een loogbad : het loog zal eventueel aangebrachte verflagen ook verwijderen. 

Sorry, this website uses features that your browser doesnвЂt support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and youвЂll be all set.