Als je honing ingepot hebt en deze weggeeft of verkoopt, breng je een voedingsmiddel in de keten. Je moet op dat ogenblik dan ook in regel zijn met de regelgeving hieromtrent. Hieronder lees je de informatie die het VBI verspreidde aan haar leden ivm het honingetiket.
Info die VERPLICHT op het etiket dient te staan:
- de benaming 'HONING' of 'HONIG'
- de naam en het volledige adres van de imker
- het nettogewicht (de hoeveelheid honing in de pot mag niet lager zijn (zelfs geen mg) dan het aangegeven gewicht
- de datum van minimale houdbaarheid
- deze dien je te bepalen afhankelijk van het vochtgehalte
- is het vochtgehalte < 17 % ==> maximaal 2 jaar
- ligt het vochtgehalte tussen 17 en 18% ==> maximaal 18 maand
- ligt het vochtgehalte tussen 18 en 19% ==> maximaal 1 jaar
- ligt het vochtgehalte tussen 19 en 20% ==> maximaal 6 maand
- is het vochtgehalte > 20% ==> deze honing kan je beter niet inpotten, maar terug geven aan de bijen. De kans is immers heel groot dat deze snel zal gaan gisten
- deze dien je te bepalen afhankelijk van het vochtgehalte
- het lotnummer : dient als identificatie. De datum van minimale houdbaarheid kan ook als lotnummer goedgekeurd worden. Let hier evenwel mee op. Je kan immers in 2024 honing slingeren met 16,5% vocht ==> goed tot 2026 en in 2025 honing met 18,2% vocht ==> ook goed tot 2026. Als je dan toevallig op dezelfde kalenderdag geoogst hebt, zal je minimale houdbaarheidsdatum voor beide honingbatchen dezelfde zijn. Beter is dus een eigen lotnummer te kiezen. vb 2024Z voor de zomerhoning van 2024
- het land van oorsprong (als je geen honing gaat mengen, zal dit dus waarschijnlijk België zijn
Info die AANBEVOLEN wordt om op het etiket te zetten:
Gepaste bewaar- en gebruiksvoorwaarden (Droog, donker en bij een temperatuur lager dan 15°C bewaren)
Indien je honing meer dan 18% vocht bevat, kan je die 15°C best vervangen door 11°C.
Info die je mag plaatsen op het etiket:
informatie over de samenstelling en de voedingswaarde, voorzover deze niet misleidend is en ze moet gebaseerd zijn op wetenschappelijke analyses.
Een mooie foto mag natuurlijk ook altijd.
Info die je niet mag plaatsen op het etiket:
'100% honing' of 'zonder toevoeging van suikers'
'ambachtelijk' of 'artisanaal'
'koud geslingerd'
gezondheidsclaims