Tijdens de opendeurdag over het opsluiten van de koninginnen in het kader van de varroabestrijding, werd de isolatiekooi reeds aangehaald. In dit artikel bespreken we een alternatieve gebruikswijze van deze kooi.

De meeste imkers plaatsen een koninginnenrooster tussen de broedkamer en de honingzolder. Op die manier vermijdt men dat de koningin naar boven gaat en daar eitjes begint te leggen. Dat maakt wel dat het voor de bijen wat moeilijker wordt om zich in de honingzolder te begeven en er werd reeds bewezen dat er daardoor minder honing wordt verzameld. Bevind je je nu in een pover drachtgebied, maar vind je het toch wel prettig om wat honing te kunnen oogsten, dan kan je proberen je honingopbrengst te vergroten door het koninginnenrooster weg te laten.

Als er geen koninginnenrooster aanwezig is tussen broedkamer en honingzolder, zal de koningin zich zelden naar boven begeven als er daar opgebouwde ramen zitten waar al wat nectar in verzameld werd. Een overenthousiaste koningin kan zich al eens naar boven begeven, vooral als de dracht nog niet echt begonnen is, maar het volstaat dan die terug in de onderste broedbak te zetten waardoor de bijen weer wat extra tijd hebben om de celletjes te vullen met nectar. 

Het wordt wel iets lastiger als je geen opgebouwde ramen kan plaatsen in de honingzolder. Als je een honingzolder toevoegt met alleen maar waswafels, duurt het al een paar dagen vooraleer die ramen zijn opgebouwd en heb je wel wat meer kans dat de koningin haar weg naar boven vindt en daar verse raat aantreft. 

In dit laatste geval kan de isolatiekooi je soelaas geven. Je kan in de kooi één of twee (naargelang het type kooi dat je hebt) opgebouwd(e) ra(a)m(en) aanbieden uit de broedkamer waar nog genoeg vrije cellen opzitten. Je plaatst de koningin in de kooi en laat die daar een weekje inzitten. Gedurende die week kunnen de bijen dus heel makkelijkj vanuit de broedkamer in de honingzolder (want er is geen koninginnenrooster aanwezig) en zullen de waswafels snel opgebouwd worden. Na die week zal je zien dat de bijtjes ook al nectar beginnen te stockeren in de honingzolder. Je kan de koningin dan met een gerust hart vrijlaten in de broedkamer. De kans dat ze zich naar boven zal begeven is klein.

Je kan van een dergelijke isolatieweek ook gebruik maken om een darrenraam aan te bieden in de kooi (liefst dan wel eentje dat al minstens gedeeltelijk is opgebouwd). Op die manier verzeker je je van een raam vol darrenbroed dat je nog een paar dagen in de kast laat zitten. Eens alle cellen met larven verzegeld zijn, kan je het raam verwijderen, even in de diepvries stoppen en klaar is kees.

 

Meer informatie over deze methode kan je terugvinden in de volgende youtube video  : 

https://www.honeybeesonline.com/davids-youtube-channel     

Je zal hier zien dat de man in kwestie kunststofraat aanbiedt aan de bijen, die doorgaans moeilijker wordt uitgebouwd dan waswafels.

bron : My two alternatives to a queen excluder, David Burns, Beeculture, september 24, pag 32-33

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.