Als imker staan we in voor de kwaliteit van de honing die we in de voedselketen brengen. De bijen zorgen voor de goede smaak, maar wij moeten instaan voor de correcte behandeling en verpakking.

Een paar jaar geleden hadden we het genoegen een spreker te mogen ontvangen die zelf nog jurylid geweest was bij honingkeuringen.

Hieronder volgt een samenvatting van de tips die hij gaf om hoge ogen te gooien bij de kopers van je honing en/of prijzen te kunnen winnen op dergelijke wedstrijden.

Het gaat hier niet over de technische behandeling van het oogsten van de honing of het laten rijpen ervan, maar wel meer specifiek over het inpotten en de regeltjes die daarbij horen.

Tip 1 : Gebruik liefst geen plastic deksels. Deze zijn wat goedkoper, maar hebben het nadeel dat ze niet 100% luchtdicht afsluiten. Dat kan een impact hebben op de kwaliteit van de honing in de pot (door het aantrekken van vocht en geur). De metalen deksels scoren veel beter op dit vlak. Hergebruik van potten kan door deze heet genoeg te spoelen, maar deksels kan je best niet recupereren.

Tip 2 : Om zoveel mogelijk contaminatie van je honing te voorkomen tijdens de behandeling ervan, draag je best een hoofddeksel (zodat er geen haar of roos in de honing kan terechtkomen). Behandel de honing in een ruimte waar er geen huisdieren komen. Ook al zijn er rassen van katten en honden die weinig ruien, ze horen niet thuis in de kamer waar je de honing aan het slingeren bent.

Tip 3 :  Wees niet gierig. Vul je potten af tot aan de lasnaad, ook al doe je er daardoor misschien een paar gram teveel in. Probeer al je potten ook even hoog af te vullen. De lasnaad kan je daarbij helpen.

Je kan je potten altijd iets te hoog afvullen en na een paar dagen de pot nog even afscheppen. Daarmee ga je nog wat fijne oneffenheden verwijderen en blijft er dan toch nog genoeg honing in de pot achter.

Tip 4 : Zorg voor een spic en span buitenkant van je pot. Kuis deze grondig af met een theedoek of met een nylonkous. Restanten van vorige etiketten, plakkerige plekken van honing en vette vingerafdrukken zijn ten allen tijde te vermijden als je een goede indruk wil maken bij de koper.

Tip 5 : Het etiket dient alle wettelijk verplichte bepalingen te bevatten, maar daarnaast kan je je creativiteit de vrije loop laten om een in het oog springend etiket te maken. 

Heb je honing met vorstverschijnselen (de witte randen die je waarneemt aan de buitenkant tegen het glas van de pot aan), warm de honing dan even op au bain-marie. De 'frost' zal dan verdwijnen.

Specifiek voor een honingkeuring had hij nog de volgende aanbevelingen :

Tip 6 : Slinger enkel de honing uit ramen die nog niet bebroed werden.

Tip 7 : Slinger alleen verzegelde honing.

Tip 8 : Meet de vochtgraad van elk raam en weerhoudt enkel de ramen met een percentage lager dan 18%.

Voor wat het etiket betreft, worden de volgende criteria nagekeken op honingkeuringen :

Het woord HONING moet op het etiket staan, niet 'bloemenhoning' of 'weidehoning'. Enkel als je 100% zeker bent dat minstens 80% van de honing afkomstig is van de bloemen van eenzelfde plantenfamilie, mag je de honing naar die familie noemen (vb lindehoning). In België is de kans enorm klein dat je binnen een straal van 3 km enkel bloemen vindt (of op zijn minst 80% van de bloemen) van één familie. Wees dus voorzichtig met je benamingen. Een uitzondering hierop kan koolzaadhoning zijn. In Wallonië vind je nog velden van meer dan 3 km diameter die enkel koolzaad bevatten.

De geografische herkomst van je honing moet je trouwens vermelden op je etiket (geoogst in...).

Ook al zou honing een quasi onbeperkte houdbaarheid hebben, toch mag je maar vermelden dat de honing ten minste houdbaar is tot de slingerdag + 2 jaar.

Je adres dient op het etiket te staan.

Je dient eveneens een lotnummer te vermelden. Dat mag je zelf kiezen, maar het moet eenduidig zijn zodat je aan de hand van het lotnummer bv dadelijk kan zeggen van welk jaar de honingpot is, van welke periode (vb zomer of lente) en eventueel van welke stand.

Het nettogewicht dat minimaal gegarandeerd aanwezig is in de honingpot dien je te vermelden. 

Alle letters op het etiket moeten minimaal 1,2 mm hoog zijn om de leesbaarheid te garanderen.

 

Sorry, this website uses features that your browser doesnвЂt support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and youвЂll be all set.