Brandwonden zijn er in verschillende graden. Als je geconfronteerd wordt met een eerstegraads of tweedegraads brandwonde kan het recept hieronder verzachting brengen.

Als je een brandwonde oploopt, bestaat de eerste stap er steeds uit de wonde af te koelen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door de wonde gedurende 10 minuten onder lichtjes stromend koud water te houden. De afkoeling voer je uit om een eventueel actief brandproces te vertragen of te stoppen. Als je stromend koud water kan gebruiken, werkt dit ook al een beetje pijnstillend.

Als het gaat over een eerstegraads (met roodheid) of tweedegraads (met blaren) verbranding, kan je een beetje pure, vloeibare honing aanbrengen op de wonde. Dit mag een gewone bloemenhoning zijn. Lindehoning blijkt wel een uitgesprokener helende werking te hebben (in hospitalen in het Verenigd Koninkrijk gebruikt met de dure Manukahoning hiervoor). Vermijd wel van honing aan te brengen op een open wonde. De hydrofobe (vocht aantrekkende) werking van de honing zal de wonde immers snel 'droog' trekken, wat zeer pijnlijk kan zijn.

De etherische olie van de spijklavendel Lavandula spicata L. /Syn. Lavandula latifolie) is een aanrader om aan de honing toe te voegen voor het behandelen van brandwonden. Deze etherische olie werkt pijnstillend en huidherstellend. Deze etherische olie mag je rechtstreeks op de huid gebruiken, wat de dosering makkelijk maakt. Aan één eetlepel honing mag je gerust 10 druppels van deze etherische olie toevoegen. 

Naarmate de pijn vermindert en de genezing van de brandwonde vordert, kan je de dosering aan etherische olie verminderen.

 

Hoe ga je tewerk

- koel de brandwonde gedurende minstens 10 minuten

- breng een beetje lopende honing aan op de wonde

- als je vergeten was de etherische olie aan de honing toe te voegen vooraleer deze op de wonde aan te brengen, kan je nu nog twee druppels etherische olie van de spijklavendel Lavandula spicata L. / Syn. Lavandula latifolie op de honing laten druppelen

- breng een steriel compres aan op de wonde

- dek alles af met een vochtbestendige pleister

- ververs het compres regelmatig

 

bron : brochure 'Natuurlijke cosmetica met imkerproducten als extraatje' van Hilde Degraen

 

Sorry, this website uses features that your browser doesnвЂt support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and youвЂll be all set.