In de grootwarenhuizen en speciaalzaken kan men verschillende handcrèmes kopen. Maar deze kan je ook zelf maken. Dat is niet alleen leuk om te doen, bijkomend weet je ook zeker welke ingrediënten je gebruikt hebt.

Benodigdheden

30 gr plantaardige olie (zonnebloemolie of druivenpitolie)

10 gr tefose (emulgator van palmvet)

25 gr hydrolaat naar keuze (een hydrolaat of bloesemwater is het waterige gedeelte dat verkregen wordt bij het distilleren. De werking ervan is veel zachter dan die van etherische oliën. Een hydrolaat kan je dan ook zonder problemen inwendig gebruiken of in de buurt van ogen of slijmvliezen).

25 gr aloë vera sap

20 druppels huidvriendelijke etherische olie naar keuze (vb Lavandula spicata L.)

Werkwijze voor het oogsten van aloë vera sap

Neem een drie- tot vierjarig blad van een aloë vera plant. Snij dit af tot op zo'n 4 cm van de 'hoofdstam' (de voet van het blad zal immers nog wat indrogen).

Laat het blad wat uitlekken tot er geen geel sap meer uitkomt.

Fileer nu één zijde van het blad. Die doe je door met een scherp mesje de buitenkant van het blad weg te snijden tot je geen bladcellen meer ziet. Als alles goed gegaan is heb je nu in je hand een blad liggen met een groene zijde die rust in je handpalm en kijk je op de glibberige binnenkant van het gefileerde bovenste deel. Neem nu een lepeltje en haal de binnenkant van de gel weg. Doe deze in een schone pot en mix deze heel fijn met de staafmixer. Je krijgt nu een nogal schuimig vloeibaar geheel.

Zet je pot nu in de koelkast en wacht tot de schuim is ingezakt. Filter nu je aloë vera sap door een super fijn zeefje.

Recept

Voeg de plantaardige olie en de tefose samen in een vuurvaste beker. Verwarm deze au bain marie tot een temperatuur van ongeveer 70 °C (gebruik best een hittebestendige thermometer om zo goed mogelijk bij deze richttemperatuur aan te sluiten). 

Neem een tweede vuurvaste beker en warm het hydrolaat op, samen met het aloë vera sap. Ook hier is de richttemperatuur 70°C. 

Giet nu voorzichtig al roerend de watercomponent (dus de inhoud van de tweede vuurvaste beker) bij de olie (dus de eerste vuurvaste beker). Door het feit dat beide bekers op 70°C werden gebracht, zullen de watercomponent en de olie goed mengen met elkaar.

Zet het vuur nu af en blijf in de beker roeren totdat deze een temperatuur van 40°C heeft bereikt.

Voeg nu al roerend de etherische olie toe.

Verdeel de inhoud van je beker in potjes en laat deze rustig afkoelen.

Dek de potjes af met een dekseltje als ze volledig zijn afgekoeld.

 

 

bron : brochure 'Natuurlijke cosmetica met imkerproducten als extraatje' van Hilde Degraen

Sorry, this website uses features that your browser doesnвЂt support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and youвЂll be all set.